Do it yourself – οδηγίες

Πώς μπορώ να σχεδιάσω το προσκλητήριο βάπτισης, χωρίς να έχω την ανάγκη κάποιου μακετίστα.

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να επιλέξεις κάποια από τις συλλογές μας.

Κάθε προσκλητήριο βάπτισης στην κατηγορία do it yourself, περιέχει πλήθος από στοιχεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις πολλά και διαφορετικά προσκλητήρια.Το πρώτο λοιπόν που θα πρέπει να κάνεις, είναι να δεις τις εικόνες από τα προσκλητήρια βάπτισης της κατηγορίας και να διαλέξεις κάποιο που είναι “εντός θέματος” της βάπτισης ή των χρωμάτων που προτιμάς. Αφού λοιπόν αποφασίσεις με ποιό απ΄ όλα θα δουλέψεις, πρέπει να μπεις στο σχεδιαστικό περιβάλλον.

Πάτησε στο “Σχεδιασμός“, που υπάρχει στα δεξιά της εικόνας του προσκλητηρίου.

Σου ανοίγει το περιβάλλον του σχεδιασμού και έχεις μια εικόνα όπως η πιο κάτω. Το φόντο είναι ανάλογα τη συλλογή που έχεις επιλέξει, το συγκεκριμένο είναι από τη συλλογή Βασίλειο στη φύση.Στο (Σχ. 1) βλέπεις αναλυτικά τα εργαλεία του περιβάλλοντος με ανάλυση της χρήσης τους.diy1 Do it yourself   οδηγίες Σχ. 1

Στην ουσία είναι μια κενή σελίδα, που σου έχει ένα τετράγωνο πλαίσιο με κόκκινες γραμμές στις 4 γωνίες.

Αυτό, είναι το πλαίσιο ασφαλείας, και οι κόκκινες γραμμές εκεί που κόβει το μαχαίρι.Επειδή μαχαίρι της μηχανής που θα κόψει το τυπωμένο προσκλητήριο βάπτισης έχει κάποιο πάχος, κρατούμε μια απόσταση ασφαλείας, για να μην κοπεί κάτι που χρειάζεται.Σε αυτή την περιοχή δεν πρέπει να υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία και κυρίως γράμματα που θα κινδυνεύσουν να κοπούν.Η κάθε συλλογή, αποτελείται από 3 χωριστές “σελίδες” που τις καλείς πατώντας τα τετραγωνάκι που βρίσκονται στο κάτω αριστερό μέρος και έχουν τα γράμματα Α (όψη) a Do it yourself   οδηγίες, Β (όψη) b Do it yourself   οδηγίες, Φ (φάκελος)f Do it yourself   οδηγίεςΓια να μπορείς να “προσανατολιστείς, ήδη έχουμε βάλει ένα φόντο. Αυτό αν δεν σου αρέσει, μπορείς να το διαγράψεις ως εξής:Στα αριστερά στο μέσον έχει το εικονάκι layers Do it yourself   οδηγίες περνώντας τον κέρσορα από πάνω του, λέει διαχείριση επιπέδων (layers). Kλικάροντας επάνω σε αυτό, σου ανοίγει ένα μικρό πινακάκι, στο οποίο πατώντας επάνω στο σταυρό στην πρασινωπή του φάσα, μπορείς να το σύρεις όπου σε βολεύει, π.χ. στα δεξιά του κανβά, γιατί θα το χρειαστείς. Βρες την γραμμή που λέει background και στη δεξιά μεριά έχει κάποια εικονίδια. Το τελευταίο από αυτά (ο κύκλος που περιέχει ένα x), διαγράφει το φόντο Σχ.1β. Πάτα το. x Do it yourself   οδηγίες Σχ. 1β Τώρα έχεις μπροστά σου έναν άδειο κανβά όπου μπορείς να αρχίσεις να προσθέτεις.Όπως βλέπεις τη οθόνη σου, επάνω στην πρασινωπή φάσα, έχει τρεις επιλογες1. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΙΚΟΝΑΣ2. ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΚΕΙΜΕΝΟ3. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ. Πατώντας οποιοδήποτε από αυτά, ανοίγει ένα πινακάκι σχετικό με το είδος ενέργειας που θέλεις να κάνεις.Δηλαδή, να ανεβάσεις εικόνα, να προσθέσεις κείμενο ή να επιλέξεις από τις συλλογές έτοιμα σχέδια και φόντα.

Πατώντας και κρατώντας το πατημένο επάνω στο x στην πρασινωπή φάσα στο πινακάκι που άνοιξες μπορείς να μεταφέρεις το κουτάκι σε όποια μεριά σε βολεύει, για να μπορέσεις να δουλέψεις.

Αρχικά θέλεις ένα φόντο για το προσκλητήριο βάπτισης.Πατάς λοιπόν την τελευταία από τις 3 επιλογές “Επέλεξε από τις συλλογές”.Για αρχή σου ανοίγει 4 συλλογές:i) Τα  βασικά σχήματα.ii) (Όνομα συλλογής)-bg που περιέχει τα φόντα.iii) (Όνομα συλλογής)-el που περιέχει τα στοιχεία και τα στολιδάκια (κυρίως χρησιμοποιούνται στον φάκελο, αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όπου σου χρειάζονται).α) Τα βασικά σχήματα όπως βλέπεις είναι τετράγωνο, κύκλος, παραλληλόγραμμο, αστεράκι.β)  Τα backgrounds, δηλαδή το φόντο του προσκλητηρίου βάπτισης, που στην ουσία είναι αρκετές εικόνες (ανάλογα τη συλλογή μπορεί να είναι και περισσότερα από 30).γ) Τα στοιχεία της κάθε συλλογής, δηλαδή δεντράκια, ζωάκια, λουλουδάκια, κλαδάκια, κορδελίτσες κλ.π. που στην ουσία είναι τα στοιχεία (κομματάκια) που αποτελούν το προσκλητήριο βάπτισης.Πάτησε για να ξεκινήσεις στο καταρρακτάκι  (όνομα συλλογής)-bg, και επέλεξε αυτό που σου αρέσει.Με αυτό, το φόντο καταλαμβάνει τη θέση του στο χώρο “εργασίας”.

Πατώντας επάνω στην εικόνα του φόντου, ανοίγει κάτω από το οριζόντιο μενού μια σκούρα φάσα.

Τα εικονίδια αντιστοιχούν με τα εξής εργαλεία:• Με το πρώτο μπορείς να κάνεις επιπλέον ρυθμίσεις στην εικόνα του φόντου να εφαρμόσεις ορισμένα φίλτρα, και να κάνεις κάποια επεξεργασία εικόνας, διαφάνειες ρυθμίσεις φωτεινότητας και αντίθεσης.• Το δεύτερο χρησιμοποιείται για αυξομείωση μεγέθους εικόνας ή περιστροφή εικόνας.• Το τρίτο, αφορά τη στοίχιση (θέση) της εικόνας.• Το τέταρτο και τελευταίο εικονάκι είναι το undo.Η δεύτερη δουλεία σου είναι να επιλέξεις τα κομματάκια που θα στολίζουν το προσκλητήριο βάπτισης.Πάλι από το γνωστό καταρρακτάκι, επιλέγεις  (όνομα συλλογής)-el, για να σου ανοίξουν τα εικονάκια.Διαλέγεις όσα σου αρέσουν και αυτά μπαίνουν επάνω στο φόντο, ώστε να φτιάξεις μια όμορφη “ιστορία” για το προσκλητήριο βάπτισης. Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις δικά σου φόντα και σχέδια αφού τα ανεβάσεις από την επιλογή ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΙΚΟΝΑΣ.

Φρόντισε μόνο εφόσον αυτό χρειάζεται να έχουν διαφάνεια (δηλαδή να είναι .png).

Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία που μπαίνουν επάνω στο φόντο, (είτε εικόνα είτε κείμενο), καταλαμβάνει το δικό του επίπεδο (layer).Φαντάσου το σαν ένα διαφανές φύλλο χαρτιού, ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα λουλουδάκι που λέγεται [el-1] στη λίστα των επιπέδων στο ένα layer, ένα κοτσάνι, [el-3], και φύλλα [el-2] και …[el-4].Πατώντας στη διαχείριση επιπέδων έχεις πλήρη εικόνα και διαχείριση όλων.Πατώντας επάνω σε οποιοδήποτε στοιχείο που βρίσκεται επάνω στο φόντο, ανοίγει κάτω από το οριζόντιο μενού μια σκούρα φάσα (Σχ. 2).Τα εικονίδια αντιστοιχούν με τα εξής εργαλεία:• Το πρώτο (χρωματιστό τετράγωνο, συνήθως λευκό ή μαύρο) αφορά το χρώμα (είτε εικόνας είτε γραμματοσειράς).• Το δεύτερο χρησιμοποιείται για αυξομείωση μεγέθους εικόνας ή περιστροφή εικόνας.• Το τρίτο, αφορά τη στοίχιση (θέση) της εικόνας.• Το τέταρτο και το πέμπτο, αφορούν τη μετακίνηση των layer προς τα πάνω ή προς τα κάτω έτσι π.χ. μεταφέρεις το [el-1] επάνω από το [el-3] ή το [el-4] κάτω από το [el-3].• Το πέμπτο και τελευταίο εικονάκι είναι το undo.dity2 Do it yourself   οδηγίες Σχ. 2Κάνε όσες αλλαγές χρειάζονται στα στοιχεία του προσκλητηρίου βάπτισης κλικάροντας επάνω στο επίπεδο του στοιχείου ή στο ίδιο το στοιχείο.Στην κάτω δεξιά πλευρά του στοιχείου, βλέπεις δυο αντικριστά διαγώνια βελάκια.Από κει μπορείς να μικρο-μεγαλώσεις το στοιχείο (είτε εικόνα είτε κείμενο).Μπορείς να το διαγράψεις από την κάτω αριστερή πλευρά που έχει ένα σκουπιδοτενεκέ, πατώντας επάνω του.Για μικρά σε μέγεθος στοιχεία, όπου καλύπτονται τα χειριστικά, την ίδια δουλειά την κάνεις από το επίπεδό του του, όπως είπαμε και πιο πάνω.Στην πάνω δεξιά πλευρά του στοιχείου, υπάρχει ένα κυκλικό βελάκι, αυτό περιστρέφει το στοιχείο.Στην επάνω αριστερή πλευρά που υπάρχει ένα εικονίδιο σαν 2 φύλλα, με αυτό το κάνεις αναπαραγωγή του στοιχείου.

Αν τελείωσες με την μπροστινή όψη, σειρά έχει η πίσω πλευρά (Β όψη), που έχει και το κείμενο του προσκλητηρίου βάπτισης.

Επιλέγεις το εικονίδιο b Do it yourself   οδηγίες της 2ης όψης.Και εδώ ισχύει η ίδια διαδικασία που αναφέραμε στην a Do it yourself   οδηγίες.Επιπλέον εδώ γράφεις το κείμενο του προσκλητηρίου βάπτισης. Πάλι έχουμε την γνωστή περιοχή των επιπέδων.Μπορείς να “σπάσεις το κείμενο σε επίπεδα για να γράψεις σε διαφορετικές περιοχές.Πχ αν θέλεις οι γονείς και ο νονός να είναι κάτω από το κείμενο του προσκλητηρίου βάπτισης δεξιά οι γονείς και αριστερά ο νονός μπορεί να το κάνεις με 3 επίπεδα κειμένου.Ένα για το “σώμα” του προσκλητηρίου βάπτισης και τα άλλα 2 (γονείς, νονός).

Η τρίτη όψη f Do it yourself   οδηγίες, αφορά το φάκελο και σου χρειάζεται μόνο αν θέλεις οι φάκελοι των προσκλήσεων της βάπτισης να έχουν εκτυπωμένο κάποιο στολιδάκι.

Αν δεν θέλεις εκτυπωμένους φακέλους, απλά αγνοείς αυτό το βήμα.Αν λοιπόν θέλεις ο φάκελος να είναι εκτυπωμένος, όπως και στις άλλες 2 όψεις που είπαμε πριν.Φέρνεις στην επιφάνεια εργασίας ένα στολιδάκι ή κάποιο στοιχείο από τα στοιχεία της συλλογής.Μετά το μικραίνεις ή το μεγαλώνεις ανάλογα και το τοποθετείς στο σημείο που θέλεις να τυπωθεί, συνήθως επάνω αριστερά.——

Στο αριστερό μέρος της οθόνης, έχεις κάποια χειριστικά για εκτύπωση, download, αυτού που έχεις φτιάξει. Σημαντικό είναι να δημιουργήσεις λογαριασμό στο site για να μπορείς να αποθηκεύεις τη δουλειά σου και να την ξαναφορτώνεις για τυχούσες αλλαγές. ——

Για τις εικόνες που θέλεις να ανεβάσεις (δικές σου εικόνες) π.χ. φωτογραφία του παιδιού ας πούμε…Φρόντισε η φωτογραφία που θα επεξεργαστείς να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη (δεξί κλικ στο αρχείο της φωτογραφίας –> ιδιότητες το μέγεθος καλό θα είναι να είναι πάνω από 1 mb).Πιθανόν να πρέπει πρώτα να έχεις επεξεργαστεί την εικόνα του παιδιού σου.Να “βγάλεις” το φόντο της φωτογραφίας γύρω από το παιδί και να την αποθηκεύσεις την σε μορφή .png για να έχει την απαραίτητη διαφάνεια.Αν δεν έχεις κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το περιβάλλον: της pixlr.Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστείς τη βοήθειά μας, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε 🙂