Do it yourself

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε κάποια από τις συλλογές μας.

Πώς μπορώ να σχεδιάσω το προσκλητήριό μου χωρίς να έχω την ανάγκη κάποιου μακετίστα.

Κάθε προσκλητήριο στην κατηγορία do it yourself, περιέχει πλήθος από στοιχεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε πολλά και διαφορετικά προσκλητήρια.

Το πρώτο λοιπόν που θα πρέπει να κάνεις είναι να δεις τα εικονάκια από τα προσκλητήρια της κατηγορίας, και να διαλέξεις κάποιο που είναι «εντός θέματος» της βάπτισης ή των χρωμάτων που προτιμάς. Αφού λοιπόν αποφασίσεις με ποιό απ΄ όλα θα δουλέψεις, πρέπει να μπεις στο περιβάλλον.

Πάτησε στο «Σχεδιασμός», που υπάρχει στα δεξιά της κεντρικής εικόνας της συλλογής.

Σου ανοίγει το περιβάλλον του σχεδιασμού.

Στην ουσία είναι μια κενή σελίδα, που σου έχει ένα τετράγωνο πλαίσιο (διακεκομμένες γραμμούλες), και κάτι κόκκινες παυλίτσες στις 4 γωνίες.

Οι διακεκομμένες γραμμούλες, είναι το πλαίσιο ασφαλείας, και οι κόκκινες γραμμές εκεί που κόβει το μαχαίρι. Επειδή μαχαίρι της μηχανής που θα κόψει το τυπωμένο προσκλητήριο έχει κάποιο πάχος, κρατούμε μια απόσταση ασφαλείας, για να μην κοπεί κάτι που χρειάζεται. Σε αυτή την περιοχή καλό είναι να μην υπάρχουν στοιχεία και κυρίως γράμματα που θα κινδυνεύσουν να κοπούν.

Η κάθε συλλογή, αποτελείται από 3 χωριστές «σελίδες» που τις καλείς πατώντας τα τετραγωνάκι που βρίσκονται επάνω δεξιά κάτω από την σκούρα μπλε φάσα και έχουν τα γράμματα Α, Β, Φ:

  1. Την πρώτη όψη (Α).
  2. Την πίσω όψη (Β).
  3. Τον Φάκελο (Φ).

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνεις είναι να πατήσεις το Α για να σου ανοίξει ο σχεδιασμός της μπροστινής πλευράς του προσκλητηρίου.

Τώρα όπως βλέπεις τη οθόνη σου, επάνω στη σκούρα μπλε φάσα, έχει ένα + ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Πατώντας το, ανοίγει ένα πινακάκι που σου λέει τι είδος (εικόνα ή κείμενο) και από που, θέλεις να δημιουργήσεις. Πατώντας επάνω στη σκούρα μπλε φάσα ο κέρσορας γίνεται σταυρός, κρατώντας το πατημένο μπορείς να μεταφέρεις το κουτάκι σε όποια μεριά σε βολεύει, για να μπορέσεις να δουλέψεις.

Αρχικά θέλεις ένα φόντο για το προσκλητήριο. Πατάς λοιπόν την τελευταία από τις 4 επιλογές «Διαλεξε από τα έτοιμα». Για αρχή σου ανοίγει τα βασικά σχήματα, κάτω όμως από τη (μπλε) φάσα αυτού του κουτιού, Εκεί που λέει βασικά σχήματα, θα δεις πως έχει ένα «καταρακτάκι». Πατώντας έχει 3 υποφακέλους i)τα  βασικά σχήματα, ii) (όνομα συλλογής)-bg που περιέχει τα φόντα, iii) (όνομα συλλογής)-el που περιέχει τα στοιχεία.

α) Τα βασικά σχήματα όπως βλέπεις είναι τετράγωνο, κύκλος, παραλληλόγραμμο, αστεράκι και κάποιες γραμμές.

β)  Τα backgrounds, δηλαδή το φόντο του προσκλητηρίου, που στην ουσία είναι περισσότερα από 10 εικόνες (ανάλογα τη συλλογή μπορεί να είναι και περισσότερα από 30).

γ) Τα στοιχεία της κάθε συλλογής, δηλαδή δεντράκια, ζωάκι, λουλουδάκια, κλαδάκια, κορδελίτσες κλ.π. που στην ουσία είναι τα στοιχία (κομματάκια) που αποτελούν το προσκλητήριο.

Πάτησε για να ξεκινήσεις στο καταρακτάκι  (όνομα συλλογής)-bg, και επέλεξε αυτό που σου αρέσει. Με αυτό το φόντο καταλαμβάνει τη θέση του στο χώρο «εργασίας».

Η δεύτερη δουλεία σου είναι να επιλέξεις τα κομματάκια που θα στολίζουν το προσκλητήριο. Πάλι από το γνωστό καταρακτάκι, επιλέγεις  (όνομα συλλογής)-el, για να σου ανοίξουν τα εικονάκια. Διαλέγεις όσα σου αρέσουν και αυτά μπαίνουν επάνω στο φόντο.

Αν δεις επάνω αριστερά στην σκούρα μπλε φάσα (κουτί διαχείρισης), έχεις τώρα 2 επιλογές.  Διαχείριση layers και Προσθήκη.

Layers, είναι το επίπεδο που καταλαμβάνει το κάθε στοιχείο. Φαντάσου το σαν ένα διαφανές φύλλο χαρτιού, ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα λουλουδάκι που λέγεται [el-1] στη λίστα των layers στο ένα layer, ένα κοτσάνι, [el-3], και φύλλα [el-2] και [el-4].

Θέλουμε το λουλούδι [el-1]), να είναι επάνω από το κοτσάνι [el-3] και τα φύλλα ([el-2], [el-4]) κάποιο να είναι πίσω από το κοτσάνι το [el-4] και το άλλο [el-2] μπροστά από το κοτσάνι.

Στο κουτί διαχείρισης (αυτό με τη μπλε φάσα), μπροστά από κάθε layer έχει 4 οριζόντιες γραμμούλες, και όταν περνάει ο κέρσορας από πάνω τους, αυτός γίνεται σταυρός. Πατώντας λοιπόν επάνω στις 4 αυτές οριζόντιες γραμμούλες και κρατώντας το πατημένο, του αλλάζεις σειρά. Έτσι το [el-1] θα είναι επάνω από το [el-3] και το [el-4] κάτω από το [el-3].

Για να αλλάξουμε βάλεις την εικόνα του παιδιού σου ή μια άλλη δική σου εικόνα, πατάς επάνω στο Προσθήκη και από την πρώτη από τις επιλογές που ανοίγουν [Πρόσθεσε δικές σου εικόνες], μπορείς να ανεβάσεις την εικόνα του παιδιού ή όποια….

Έχε κατά νου πως η εικόνα θα πρέπει να έχει διαφάνεια δηλαδή να είναι αρχείο μορφής .png (δες πιο κάτω οδηγίες για το πως το κάνεις αυτό), για να «ενσωματωθεί» σωστά στο φόντο.

Κάνε όσες αλλαγές χρειάζονται στα στοιχεία του προσκλητηρίου κλικάροντας επάνω στο leyer του στοιχείου όπου μπορείς να του αλλάξεις το μέγεθος (μετατροπή –>κλίμακα δεξιά μεγαλώνει, αριστερά μικραίνει). Να του βάλεις διαφάνεια (σπρώχνοντάς το αριστερά γίνεται πιο διάφανο), ή να εφαρμόσεις φίλτρα (υπάρχουν 3 διαθέσιμα, το πρώτο είναι η αρχική εικόνα όπως είναι για να μπορείς να το επαναφέρεις αν κάτι στραβώσει). Επίσης μπορείς να στρέψεις τη γωνία του στοιχείου μετατροπή –>γωνία), ή να το γυρίσεις οριζόντια ή κάθετα από τα κάτω εικονάκια κάτω κάτω στο κουτί διαχείρισης.

 

Αν τελείωσες με την μπροστινή όψη, σειρά έχει η πίσω πλευρά που έχει και το κείμενο του προσκλητηρίου.

Επιλέγεις το εικονίδιο επάνω δεξιά που γράφει (Β) της 2ης όψης.

Όπως και πριν βάζεις ένα φόντο και μετά από την ΠΡΟΣΘΗΚΗ (επάνω στη σκούρα μπλε φάσα) επιλέγεις τη 2η γραμμή (πρόσθεσε κείμενο).

Και γράφεις το κείμενο του προσκλητηρίου σου. Πάλι εδώ έχουμε την γνωστή περιοχή των leyers. Μπορείς να «σπάσεις το κείμενο σε layers για να γράψεις σε διαφορετικές περιοχές. Πχ αν θέλεις οι γονείς και ο νονός να είναι κάτω από το κείμενο του προσκλητηρίου δεξιά οι γονείς και αριστερά ο νονός μπορεί να το κάνεις με 3 layers, ένα για το «σώμα» του προσκλητηρίου και 2 τα άλλα 2 (γονείς, νονός).

Η τρίτη όψη Φ, αφορά το φάκελο

Ο φάκελος αν το επιλέξεις μπορεί να έχει εκτυπωμένο ένα μικρό στολιδάκι.

Σε αυτή τη περίπτωση όπως και για τις άλλες 2 όψεις που είπαμε πριν, φέρνεις στη επιφάνεια εργασίας ένα στολιδάκι, το μικραίνεις ή το μεγαλώνεις ανάλογα και το τοποθετείς στο σημείο που θέλεις να τυπωθεί, συνήθως επάνω αριστερά.

——

Στην μπλε φάσα επάνω δεξιά εκεί που είναι η Διαχείριση Layers και η Προσθήκη αλλά στα δεξιά, είναι 3 κάθετες τελείες. Πατώντας εκεί μπορείς ως μέλος του site να αποθηκεύσεις τα «έργα» σου και να τα ξαναφορτώσεις όποια στιγμή θέλεις.

——

Επεξεργασία εικόνας.

Πρώτα πρέπει να έχεις επεξεργαστεί την εικόνα του παιδιού σου. Φρόντισε η φωτογραφία που θα επεξεργαστείς να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη (δεξί κλικ στο αρχείο της φωτογραφίας –> ιδιότητες το μέγεθος καλό θα είναι να είναι πάνω από 1 mb). «Βγάλε» το φόντο της φωτογραφίας γύρω από το παιδί και αποθήκευσέ την σε μορφή .png για να έχει την απαραίτητη διαφάνεια.

Αν δεν έχεις κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το περιβάλλον: της pixlr